Harrerendens historie

Foto: arkiv.dk . Kyststrækning - nordlig del af Harrerenden mod Fuglebakken
Profilbillede
dato

Harrerenden startede nordøst for Lønstrup i et kuperet terræn, hvor der i begyndelsen af 1920'erne blev placeret nogle enkelte små sommerhuse, og indtil 1940 var der kun 30-40 små huse, der sammen udgjorde “Sommerhusforeningen Harerenden.

I foreningens spæde begyndelse blev det årlige kontingent fastsat til tre kroner, og det blev samme år vedtaget, at en opsynsmand skulle holde øje med området for at begrænse indbrud og hærværk. 

Men der var mange udfordringer forbundet med at have sommerhus i Harrerenden, for vejforholdene var mildest talt elendige og vandkvaliteten i områdets brønde levede ikke op til standarderne. 

Desuden kom renovationsordningen ikke før i 1955. Banevogne, pavilloner, fiskekasser - alt kunne bruges, og mangfoldigheden og kreativiteten bidrog til at skabe et varieret og farverigt sommerhusområde.

I dag er de fleste af de oprindelige huse bukket under for tidens tand eller for Vesterhavet, som i mange år har været en fast med- og modspiller. Kystsikringen er et kapitel for sig og udgør en væsentlig del af arbejdet for Sommerhusforeningen.

Med årene er alle problemer dog overvundet, og Harrerenden er i dag et af de skønneste sommerhusområder i Vendsyssel.

Ægteparret bag Harrerenden 

Det var Kirsten og Haakon Kirkedal, der i Lønstrup, gennem årtier skabte et helt unikt sommerhusområde ved at placere husene på helt tilfældige måder, alt efter hvor sommerhusejerne gerne ville have et sommerhus liggende, eller hvor Kirkedal anviste stedet, og det var dette område, der fik navnet Harrerenden.

Områdets skønhed gjorde, at mange mennesker, især efter 2. verdenskrig, bad Kirsten og Haakon Kirkedal om tilladelse til selv at opsætte et sommerhus i området, ligesom nogle også fik lov til at købe et areal, hvor de kunne opsætte et sommerhus. 

Efterhånden var det blevet til 237 sommerhuse på den del af området, som ikke var opdelt i selvstændige sommerhusgrunde, så der var altså i virkeligheden 237 lejere, som alle havde lavet en aftale med Kirsten og Haakon Kirkedal. 

I 1970’erne var der en byggematador, som opkøbte sommerhusarealer langs den jyske vestkyst.
Bestyrelsen for “Sommerhusforeningen Harrerenden” valgte derfor i 1978 at spørge Kirsten og Haakon Kirkedal, om de ville sælge det areal, hvorpå der lå 237 sommerhuse på lejet grund. 

Det ønskede de ikke, men bestyrelsen fik forkøbsret til arealet, idet Kirsten og Haakon Kirkedal meddelte, at hvis de ville sælge, så skulle det være til lejerne, fordi de så vidste, at området ville blive bevaret, som de havde skabt det.
Dog blev denne forkøbsret blev kort tid efter effektueret, fordi Haakon Kirkedal var blevet syg. 

Sommerhusområdet i nyere tid 

På grund af at husene nogle steder lå for tæt, og på grund af at dele af området var klitfredet, var udstykning af grunde til de enkelte huse ikke en mulighed. Den eneste mulighed for at alle husene kunne blive liggende, hvor de var, skulle være, hvis man i fællesskab købte arealet.

Den 13. oktober 1979 blev der stiftet et I/S af samtlige 237 sommerhusejere, der alle forpligtede sig til at indbetale et beløb til betaling af den købesum, der var aftalt med Kirsten og Haakon Kirkedal, og den 1. april 1980, året efter, købte de 237 sommerhusejere dét areal, der endnu ikke var udstykket.

Dernæst var det vigtigt at få aftalt nogle regler, som gjorde det muligt at identificere de enkelte huse.

Således blev der udarbejdet et regelsæt gældende for alle medlemmer af interessentskabet. Regelsættet findes i en deklaration, der er tinglyst for området, og denne deklaration dækker også lejeforhold mellem den enkelte husejer og interessentskabet.

I 1990 blev I/S Harrerendens område suppleret med en ejendom med tre huse, så det samlede antal sommerhuse herefter blev 240 huse.

Vendsyssel Historiske Museum skriver: 

“Fra omkring 1910 blev der, på bakkerne øst og vest for Lønstrup, bygget en række store sommervillaer, fortrinsvist ejet af rigmænd fra andre dele af landet. Men fra omkring 1920 begyndte også folk fra omegnen, især Hjørring, at bygge sommerhuse ved Lønstrup."

I 1944 dannede ejerne af husene foreningen ”Sommerhuskolonien Harrerenden”.
I slutningen af 1940-erne blev der oprettet en købmandshandel i området, og i 1955 blev der etableret fast rutebilkørsel til Harrerenden fra Hjørring.

Flere af de tidlige huse er i årenes løb blevet taget af havet, og i 1977 etablerede Hjørring Kommune kystsikring ved nedkørslen til stranden ved købmanden. I 1990-erne blev der etableret kystsikring på en længere strækning.

Harrerenden omfatter cirka 100 selvstændigt matrikulerede sommerhuse og cirka 200 sommerhuse på fællesparcel.
Husene er opført i perioden 1920-2004, med undtagelse af ét enkelt hus, der er opført allerede i 1910. 

Harrerenden har en helt særlig bebyggelseskarakter, med huse der ligger ”drysset” ud i området uden markerede skel, og adskiller sig tydeligt fra de sommerhusbebyggelser der er opstået siden, og gør stedet til noget ganske særligt.

Harrerenden har siden 1998 været omfattet af en bevarende lokalplan, som blandt andet har til formål at:
”opretholde Harrerendens særlige karakter af spontant opstået sommerhusområde”.

Lokalplanen opstiller blandt andet. detaljerede bestemmelser for husenes udformning (størrelse, materialer, farver og så videre) i forbindelse med ændringer og nyopførelse, og den fastslår, at skel ikke må markeres i terrænet ved hegn, plantninger eller lignende.

En del af området har desuden siden 1963 været fredet, som en del af fredningen af stenalderhavets kystskrænt. Det betyder blandt andet, at de klitfredede arealer ikke må beplantes eller bebygges yderligere.”

Kilde: Birgitte Meyer // https://www.harerenden.dk/harerenden11 // https://nordsoeposten.dk/herlige-harrerenden/

Seneste på facebook