Vendsyssel Historiske Museum: Sidste chance for at opleve halshugget vendelbo i Hjørring

Foto: Vendsyssel Historiske Museum. ”Stidsholtkvinden er et eksempel på et menneske, som er slået ihjel til lejligheden her fra landsdelen. Vi har jo hovedet af hende, med det flotte, opsatte hår. Hun er omkring 2000 år gammel, og det er jo lidt fascinerende, at vi kan stå og kigge på et menneske, der er så gammelt,” fortæller direktør Anne Dorthe Holm.
Profilbillede
dato

Stidsholtkvinden, med det opsatte mosefarvede hår, forlader snart de hjemlige nordjyske kanter. Det omkring 2000 år gamle mosefund giver gæsterne mulighed for at lære mere om jernalderens ritualer, som særligt i Vendsyssel har en spændende historie.

Direktør Anne Dorthe Holm har ledet Vendsyssel Historiske Museum siden 2017. Museet holder til i de gamle bygninger i den ældre del af Hjørring, hvor rummene har formidlet historiske oplevelser gennem de sidste 133 år. Oplevelser som kan være med til, at gæsterne lærer mere om dem selv:

”Det er et privilegium at kunne få lov til at føre et så spændende museum videre. Det blev oprettet i 1889, så det er jo et stykke historie i sig selv. Det er et sted med mange spændende historier, som skal fortælles. Historierne er både overraskende og udfordrende, og de er jo med til at fortælle, hvem vi er som mennesker i denne landsdel,” fortæller Anne Dorthe Holm.

Vendsyssel gemmer på dramatiske fortællinger om menneskeofringer, kraniekult og ikke mindst et hudmoselig. Vendsyssel Historiske Museum åbnede i 2021 udstillingen, Dødens Teater, hvor gæster i alle aldre kan opleve fortiden udspille sig på dramatisk vis.

Direktør for Vendsyssel Historiske Museum, Anne Dorthe Holm, fortæller, at man skal være hurtig, hvis man vil nå at stifte bekendtskab med den halshuggede kvinde fra Stidsholt:

”På Moesgaard Museum ligger Gravballemanden. Men her har vi lånt et tilsvarende mosefund fra Nationalmuseet, dog kun hovedet, nemlig Stidsholtkvinden fra Stidsholt ved Frederikshavn. Vi har fået lov til at låne hende i et års tid, men hun skal leveres tilbage sidst i april. Så det er ved at være sidste chance, hvis man skal nå at se hende,” uddyber Anne Dorthe Holm.

Et eksempel på fortidens ritualer

Lokalerne i den gamle provstegård i Hjørring gemmer på kranier, knogler og næsten hele skeletter fra mere end 60 mænd og kvinder i alle aldre. Herunder også fra børn og unge. De store mængde jordiske rester fra vores forfædre fortæller, at der her i landsdelen har været en helt særlig kraniekult:

”Stidsholtkvinden er en del af udstillingen, Dødens Teater. Vi vil gerne fortælle, at man i Vendsyssel havde en særlig offerkultur primært i jernalderen, hvor kraniet spillede en helt speciel rolle. Kranierne har været en del af en kultur, hvor personerne ikke nødvendigvis er slået ihjel til lejligheden, men hvor deres kranier lang tid efter, at døden er indtrådt, har været en del af et offerritual. Vi ved faktisk ikke, om de er blevet druknet eller er døde en naturlig død. Vi kan blot konstatere, at der ikke er skader på kraniet, der indikerer en voldsom død,” fortæller Anne Dorthe Holm.

Udover samarbejdet med Nationalmuseet bidrager lokale ildsjæle også ofte til museets udstillinger.
Hjælpen fra lokalsamfundet har en stor betydning for Vendsyssel Historiske Museum:

”Vi har en stor museumsforening med flere end 800 medlemmer. Derudover har vi op imod 200 frivillige med tilknytning til museet. Men vi rækker også ofte hånden ud til offentligheden generelt, hvis vi mangler noget materiale til en bestemt udstilling. Vi har jo ikke alt i vores samling. Hverken på vores arkiv eller vores museum. Så nogle gange er det nødvendigt at spørge, om der er andre, der ligger inde med noget relevant materiale,” siger Anne Dorthe Holm.

Fra kraniekult til besættelsestid

Udover fortællinger om kraniekult, og store samlinger af knogler, byder Vendsyssel Historiske Museum også på beretninger fra en tid med mørklægningsgardiner og tyske soldater i gadebilledet.
En tid, hvor vendelboerne stod overfor daglige dilemmaer om madrationering, samarbejde med tyskerne og modstand i det skjulte:

”I 2020 åbnede vi en ny udstilling Vendsyssel Besat, der fortæller om livet under besættelsen fra 1940-1945 i Vendsyssel. Dele er udstillingen er for børn, og der er spændende formidling i form af film, interviews osv. Så der foregår en hel masse i den her udstilling, som man bare skal opleve,” afslutter direktør, Anne Dorthe Holm.

Man skal besøge Vendsyssel Historiske Museum senest søndag d. 24. april, hvis man gerne vil nå at opleve Stidsholtkvinden. Udstillingen Dødens Teater fortsætter efterfølgende, hvor man kan se de mange andre kranier og fund fra oldtiden.

Hvis man vil læse mere om museets udstillinger og åbningstider, kan man besøge Vendsyssel Historiske Museums hjemmeside her.

Derudover kan man følge med i arrangementer, efterlysning af historiske genstande og daglige opdateringer på museets Facebookside her.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum

Seneste på facebook