Nyt fra borgmesteren

Foto: Hjørring kommune. Borgmester Søren Smalbro
dato

Sommeren står for døren. Og netop nu folder naturen sig ud i sin smukkeste pragt. Træer og blomster springer ud, gøgen kukker igen og de lyse nætter venter forude.

Efter min mening er maj og juni årets flotteste måneder, og hvert år minder jeg mig selv om at huske at nyde dem i fulde drag. For de lyse måneder er alt for hurtigt forbi igen. Derfor vil jeg gerne give opfordringen videre: Giv jer tid til at nyde foråret mens det er her!

Vi har netop i april måned afsluttet kommunens årsregnskab for 2022. Og selvom det ikke ligger til os vendelboer at prale, så vil jeg da lige i parentes bemærke, at vi er den kommune i Danmark, der er først færdige med sidste års regnskab. Oven i købet uden bemærkninger og med en blank revisionspåtegning.

Det betyder ikke, at opgaven har været let. Økonomien er stram og det er en udfordring at få enderne til at mødes. Men der er styr på det og kommunen er veldrevet under de snævre rammer vi har.

Jo mere krisen kradser, jo mere grund er der til at ruste os til fremtiden. Krigen i Ukraine har – sammen med klimaudfordringerne - bragt behovet for grøn og vedvarende energi helt øverst på dagsordenen. Så langt er alle enige. Men hvor skal de grønne anlæg placeres? Det er straks vanskeligere at nå til enighed om. 

Derfor har vi i Byrådet besluttet, at vi hvert 4. år åbner for ansøgninger om store vindmøller og solcelleparker. Ved at samle ansøgningerne i en afgrænset periode, kan vi få et helhedsbillede af energiområdet og vurdere og prioritere ansøgningerne i forhold til deres samspil med kommunens overordnede energiplan, indpasningen i landskabet, relationen til nærområdet og fordelingen i kommunen. Vi tror på, at det vil give os et bedre afsæt for at finde de gode løsninger. For vi skal alle bidrage til den grønne omstilling – også i Hjørring Kommune.

Midt i marts lukkede kommunens ansøgningsvindue til store vindmøller og solcelleparker. Vi har modtaget hele 42 ansøgninger fordelt på 38 lokaliteter. Jeg vil gerne kvittere for den store interesse og de mange spændende projekter. Gode folk arbejder nu med den videre proces, og vi kommer selvfølgelig til at inddrage borgerne omkring de projekter, der ender med at blive udvalgt til en fordebat.

Også på havet giver vindmøller anledning til debat. Det oplever vi aktuelt i planerne om havvindmøller placeret mellem Hirtshals og Lønstrup – et projekt, som er kommet ind via Statens åben-dør ordning.

Her er vi som kommune placeret på den anden side af bordet. Vi er ikke myndighed, men derimod høringsberettiget på lige fod med andre interessenter. Derfor indsendte vi i august et høringssvar, som et stort flertal af Byrådet stod bag. Et svar vi stadig står på mål for. Lige nu er åben-dør ordningen sat i bero, og vi kender derfor ikke status på projektet.

11.-13. maj løber Naturmødet 2023 af stablen i Hirtshals. Det er en af årets helt store events med en bred palette af debatter, aktiviteter, god musik og underholdning for hele familien. Alt sammen med fokus på naturen og alt det vi kan bruge den til. Det plejer at være tre lærerige og fornøjelige dage, og jeg selv og mine politiske kolleger vil deltage i det omfang vi kan.

Jeg vil gerne slutte af med at opfordre alle til at lægge vejen forbi og deltage i løjerne.

Håber vi ses!


http://hjoerring.dk/nyt-og-presse/nyheder/2023/maj/nyt-fra-borgmesteren-maj-2023
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.