Ny mindfulness-baseret kognitiv terapi er klar med hold i Hjørring

Foto: Privat. Jane Meyer fra Hjørring underviser i Mindfulness-baseret kognitiv terapi, MBKT.
Profilbillede
dato

Et nyt hold med mindfulness-baseret kognitiv terapi mod depression er klar for første gang i Hjørring.

Hvorfor MBKT?

MBKT står for Mindfulness-baseret kognitiv terapi og er et 8-ugers videnskabeligt program udviklet i England i 1990’erne til personer med tilbagevendende depressioner.

Effekterne er blandt andet færre symptomer på stress, angst og depression, mere glæde og mere energi. Nyeste forskning viser desuden, at MBKT forebygger depression lige så godt som medicin.

Hvad er MBKT?

Programmet er struktureret omkring og følger et fastlagt curriculum, som starter med at hjælpe dig til at genfinde kontakten til din egen krop igennem bl.a. kropsskanningsøvelser, som er en opmærksomhedsmeditation med særlig fokus på kroppen.

Derefter vil du blive introduceret til åndedrætsmeditationer, som i starten vil være rettet mod at opbygge din koncentration og følelse af stabilitet.

I de følgende uger vil du øve diverse yogastrækøvelser, som yderligere hjælper dig til at rette opmærksomheden til kroppen og (gen)finde en fortrolighed og tillid til denne.

Undervejs i forløbet vil meditationerne blive udbygget, så du også retter din opmærksomhed til dine tanker og den ydre verden omkring dig, hvilket kan give dig gradvis større indsigt i egne reaktioner og mønstre.

Du vil især komme til at arbejde med at undersøge dine vanskelige og plagsomme (negative) tankemønstre, så du lærer at genkende og tolerere disse, og igennem denne proces kan erkende, når dysfunktionelle tankemønstre aktiveres, hvilket kan hjælpe til at forebygge gentagen depression.

Alle øvelser og meditationer vil bygge på og hjælpe dig med at etablere en venlig holdning til dig selv.

Programmet foregår på et hold med andre deltagere, fordi erfaringen viser, at når man øver sig sammen med andre, øger det motivationen og disciplinen.  

Holdet understøtter samtidig følelsen af forbundethed og fællesskab, idet læreren med sin særlige tilstedeværelse vil sørge for at skabe en tryg ramme, som er med til at udvikle ”compassion” (venlighed).

Man får som deltager mulighed for at dele sine erfaringer undervejs med de andre på holdet, men det er vigtigt at understrege, at MBKT ikke er gruppeterapi.

For at få det forventede udbytte, er det vigtigt, at man som deltager er indstillet på at opretholde en daglig indsats hjemme, hvor man typisk skal påregne at øve sig ca. 1 time om dagen.

Målgruppe
MBKT-programmet henvender sig til dig, der har eller har haft depression, og som ønsker at forebygge tilbagefald af depression.

Tid og sted
Kurserne afholdes løbende i Hjørring.

Varighed
Otte ugentlige mødegange.

Kursets opbygning
Gruppen mødes 2,5 timer ugentligt plus én heldag.

Mellem hver undervisningsgang er der hjemmearbejde ca. én time dagligt seks dage om ugen.

Undervisning
Kurset foregår i små grupper og er en blanding af gruppeundervisning, mindfulness, meditation og yoga.

Du kan læse meget mere om Jane Meyer og hendes forløb på hjemmesiden her.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Jane Meyer