Nord Energi – et forsyningsselskab med udspring i andelstanken

Foto: Nord Energi. Nord Energi i Hjørring
Profilbillede
dato

For 11 år siden fusionerede de to elselskaber ENV (Elforsyningen Nordvendsyssel) og ESV (Elforsyningen Sydvendsyssel) og blev til Nord Energi. Selskabets 65-årige administrerende direktør, Peder Kjeldgaard, fortæller med begejstring om vejen fra den spæde start i 1896 til det Nord Energi, som vi kender det i dag.

Det ER også en spændende historie, der tager sit udgangspunkt i andelstanken, som opstod omkring den tid. Men lad os i dette portræt fokusere på nutiden. Nord Energi er et forbrugerejet forsyningsselskab, der har monopol på elforsyningen i det meste af Vendsyssel. I store træk kan man sige i området fra Nørresundby/Hals og nordpå til Skagen med undtagelse af Brønderslev.

Foto: Nord Energi // Transformerstation i Hirtshals

Forbrugerne er medbestemmende

Vi er et selskab, der udelukkende transporterer strømmen,” fortæller Peder Kjeldgaard. ”Vi koncentrerer os om at bygge og vedligeholde transformerstationer og lægge kabler ned, og så lader vi andre om at udbyde og sælge selve strømmen”.

Der er sket meget i elforsyningsbranchen gennem de sidste 125 år fra den spæde start, både lokalt og nationalt. Andelstanken har spillet en stor rolle i dannelsen af elforsyningsselskaber og transformerforeninger gennem tiden, og andelstanken lever stadigvæk hos Nord Energi.

Hver el-forbruger i vores forsyningsområde er andelshaver, og dem har vi ca. 100.000 af i Nord Energi,” fortæller Peder videre. ”Som andelshaver har man mulighed for at være med til at bestemme, hvem der skal sidde i repræsentantskabet, når der afholdes valg hvert fjerde år”.

Høj forsyningssikkerhed

Nord Energi har en meget høj grad af forsyningssikkerhed. Det hænger utvivlsomt sammen med, at stort set alle forsyningsledninger er kabellagt. Faktisk kan selskabet bryste sig af at have en meget lav gennemsnitlig afbrydelsestid. Den er for Nord Energis vedkommende 9 minutter, mens gennemsnittet for hele Danmark er på 21 minutter om året pr. forbruger.

Foto: Nord Energi // Transformerskift

Når et selskab er tildelt koncession fra Energistyrelsen, som Nord Energi er, er der ingen umiddelbare konkurrenter som sådan. Derfor kan man godt forledes til at tro, at så kan ledelsen bare køre selskabet efter forgodtbefindende.

Heldigvis er vi underlagt en streng kontrol af myndighederne, så vi kan mane den myte til jorden,” siger Peder. ”Vi er faktisk forpligtet til altid at skulle effektivisere, og det holdes der nøje øje med. I øjeblikket har vi i den sammenhæng store udfordringer med det regelsæt, vi arbejder under. Vi vil gerne allerede nu forstærke vores elnet til de mange ladestandere, som der i fremtiden bliver behov for. Vi bliver dog med det nuværende regelsæt straffet økonomisk, hvis vi gør det. Lovgivningen halter simpelthen bagefter den grønne omstilling for elnettes vedkommende, og det kan godt frustrere mig lidt, må jeg indrømme”.

Fibernet stod færdigt i 2021

Nord Energi a.m.b.a. ejer og driver også Nord Energi Fibernet A/S. ”Vi var de første i Danmark, der kunne tilbyde alle vore forbrugere i HELE forsyningsområdet at blive tilsluttet fibernettet,” siger Peder. ”Her gælder det som for elnettet, at vi står for selve transporten af data, og så lader vi andre om at udbyde internet abonnementer. Vi kender vores begrænsning”.

Udrulningen af fibernettet stod færdigt i foråret 2021. Godt 120.000 adresser i vort eget forsyningsområde, på Læsø, i Frederikshavn og Sæby kan dermed forsynes med fibernet. Nord Energi er altså blevet det lokale infrastrukturselskab inden for både elforsyning og fiberforbindelser.

Hele koncernen beskæftiger 140 medarbejdere i alt. Alle sammen udviser et højt engagement og en stor grad af ansvarlighed, og Peder er glad for at kunne sige, at de også udviser godt købmandskab. Det ligger i luften, at de skal levere bedst mulig kvalitet til lavest mulig pris.

På spørgsmålet om, hvilket værdisæt selskabet er drevet ud fra, kommer det prompte fra Peder Kjeldgaard: ”Respekt og anerkendelse. Det gælder, uanset om det er en samarbejdspartner eller en forbruger, vi står over for,” siger han.

Nord Energi har domicil på Ørstedsvej 2 i Hjørring, mens selskabet Nord Energi Fibernet A/S opererer fra adressen Håndværkervej 27 i Brønderslev.

Find hele historien om Nord Energi samt forsyningskort m.v. på deres hjemmeside 

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Nord Energi