Hjørring Papirlager

Kilde: Redaktionen
Profilbillede
Birgitte Meyer Journalist

I 1913 startede Viggo Kraglund landsdelens første papir en gros virksomhed, Hjørring Papirlager, i byens centrum Nørregade 14 (nu 32) over gården i lejede lokaler.

Lokalerne var lejet af Købmand L. Kraglund, der havde butik i forhuset. Han var far til Viggo Kraglund.

Det viste sig at være en god ide, men allerede i 1920 blev lokalerne for små, og Viggo Kraglund købte Tinpottegyde 6 og flyttede hertil. Lokalerne var så store, at nogle af dem blev lejet ud de første år. Firmaet havde til huse i Tinpottegyde i hele 62 år, hvor man de sidste år lejede yderligere lokaler rundt om i nabolaget.

I 1920 var der kun 2 beskæftigede - Viggo Kraglund og en bydreng, og efter 62 år, hvor firmaet flyttede fra Tinpottegyde, var der 11 beskæftigede.

I 1959 døde Viggo Kraglund, og firmaet blev omdannet til et aktieselskab med sønnen Ole Kraglund som direktør. I 1964 døde Ole Kraglunds mor og Ole Kraglund overtog alle aktier i firmaet.

Fra 1930-1970 havde Hjørring Papirlager også sit eget pose- og bogtrykkeri.

I 1982 flyttede firmaet til Drejøvej 1, til nogle mere tidssvarende lokaler i et plan, og Tinpottegyde 6 blev solgt til Hjørring Kommune.

I 1983 døde Ole Kraglund, og hans kone Lise Kraglund overtog firmaet og drev det i tre år, indtil 1986.

Der skete meget de næste år. I 1985 åbnede en ny afdeling med kontormøbler.

I 1986 solgte Lise Kraglund firmaet til Mogens Jensen og i 1989 overtog Mogens Jensen Kontor Nord i Hjørring og indehaveren Hans Martin Nielsen blev ansat som Salgschef.

I 1990 overtog Mogens Jensen Dansk Kontormarkeds (Viggo Asmussen) afdelinger i Hjørring og Frederikshavn. I nogle år havde man således 3 adresser i Vendsyssel og der var 27 beskæftigede i en kort periode.

Firmanavnet blev ændret fra “Hjørring Papirlager” til “ Kontor & Papir Vendsyssel”.

I 1994 flyttede de 3 afdelinger sammen på én adresse, Hvidevold 2, lige ved rundkørslen ved Hjørrings indfaldsvej Frederikshavnsvej. Her fik man 2700 kvm, og indrettede kontorer, butik, møbeludstilling, lager og varemodtagelse.

Organisationen blev tilrettet til den rationelle arbejdsgang, det gav med det hele under et tag, og så var der 20 beskæftigede i flere år.

En kæmpeblyant blev sat op som et vartegn ud mod indfaldsvejen. Den står der stadig og blyanter i mange udgaver er stadig en del af sortimentet.

I 2002 solgte Mogens Jensen firmaet til Michael Ravn, og navnet blev ændret fra Kontor & Papir Vendsyssel til Kontor & Papir. Dette af hensyn til aktiviteter over hele landet.

I 2003 flyttede firmaet til andre lokaler, men i samme bygning, nu med facade ud til Frederikshavnsvej. Der blev indrettet en stor flot butik, der i dag må betegnes som et “Kontorsupermarked”. Her føres der både et dybt og bredt sortiment til både erhverv, institutioner og private. Ja alt muligt. I 2008 var der 8000 varenumre.


Foto: Hjørring Papirlager på Hvidevold 2.

Kunder og sortiment har ændret sig meget siden starten. Kunderne var primært butikker rundt om i Vendsyssel: Købmænd, bagere, slagtere, manufakturhandlere, kiosker med flere. Sortiment: Poser, indpakningspapir og anden emballage samt papirvarer og sæsonvarer herunder julevarer og fyrværkeri til videresalg.

Kundekredsen blev udvidet i takt med ændring ude i samfundet. Kontorer både i erhverv og institutioner, folkeskoler, efterskoler, børnehaver. Efterhånden havde mange private et hjemmekontor, så private blev også budt velkommen i butikken.

Kontorartikler og kontorpapir har gennemgået en eventyrlig vækst.

A4 papir startede med 4 kvaliteter og en af kvaliteterne kunne fås i 4 pastelfarver i 1970 (500 kg ca. en gang om måneden).

 Til sammenligning var der i 2008 39 kvaliteter og 40 farver, og her var det årlige salg på 120 tons af den mest solgte kvalitet.

I dag er der møbler til kontorer, mødelokaler og kantiner. Kontorstole, Skrivemaskiner, regnemaskiner, kopimaskiner, telefax, printere.

Mange produkter har en relativ kort levetid. Datatilbehør især forbrugsstoffer til printere har også haft en gevaldig vækst. Masser af varer til kreativ hobby og alt til festen.

Der er dækket op i butikken, så der er inspiration og hente. Kaffe, the, kildevand, vin, også til firmagaver, chokolade til møder og kantiner. Der er ikke mange begrænsninger i det store sortimentet, og der er et utal af forskellige muligheder.

Hvidevold 2 er stadig adressen for “Kontor og Papir”.

Mød redaktionen
Profilbillede
Søren Martin Mørch smm@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Ninna Jalog nj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Michael Juul Sørensen mj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Julie Lundblad jl@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Simon Lunau sl@vores-mediehus.dk
Flere artikler