Historien om skibsforliset The Crescent

Profilbillede
dato

Der er en interessant historie, der knytter sig til området ud for Mårup Kirke, idet der ca. 300 meter nordvest for hvor kirken lå og på 12 meter dybt vand ligger et vrag af det engelske krigsskib The Crescent, der forliste i 1808.

Under Napoleonskrigene fra 1804-14 var Danmark egentlig neutralt, indtil englænderne bombarderede København i 1807 og bortførte en stor del af den dansk-norske flåde. Trods krigserklæringen fortsatte engelske krigsskibe alligevel med at sejle gennem danske farvande.

Et af de skibe var fregatten The Crescent. I november 1808 var skibet blevet udrustet i Yarmouth og afgik mod Göteborg den 29. november.

Vejret var dårligt, og i en uge sås hverken sol, måne eller stjerner, men dog et glimt af Norge. Sent den 5. december grundstødte skibet ud for Lønstrup.

”Det blæste så hårdt den dag, at det ikke var muligt at komme fra landet med nogen båd,” skrev et øjenvidne få dage efter.

Danmark og England var i krig. På The Crescent var der dog ingen tvivl: Hellere være levende i fjendeland end død i bølgerne.

8 officerer, 1 kvartermester, 9 marinere, 45 matroser og 1 skibsdreng overlevede, og disse overlevende fra forliset, blev først interneret i Sognefogedens gård. Dog i januar 1809, blev de ført til København, hvorfra de blev udvekslet med danske krigsfanger i England. Over 200 var omkommet.

Nogle af de omkomne fra forliset drev senere i land, og blev derfor begravet ved Mårup Kirke i en stor fælles grav. Også det store anker, der stod ved Mårup Kirke, stammede fra den engelske fregat.

I 1899 skrev en lokal præst en drabelig historie om ligplyndring i forbindelse med strandingen. Men dette stemmer dårligt overens med udsagn fra overlevende fra The Crescent. De kunne berette om brutale kampe om pladsen i både og på flåder, men de ”berømmer i de taknemmeligste ord de danskes opførsel mod dem, efter at de havde nået kysten,” som en krigsfange fra en anden stranding skrev i sin dagbog den 9. december. Dagbogen med dens meget positive fjendebillede udgav han kort efter hjemkomsten til England.

Skibet, Crescent, ligger fortsat på bunden af havet ud for Mårups kyst. Men det har ikke fået lov til at ligge i fred, og flere gange har både vragfiskere og sportsdykkere været nede ved skibet og har hentet sig souvenirs, selv efter tilkomsten af vragloven af 1963, der beskytter alle skibsvrag, som er mere end 150 år gamle.

I 1978 nedlagde rigsantikvaren et midlertidigt dykkerforbud nord for Mårup Kirke, og samtidig blev der rejst en politisag mod nogle fritidsdykkere. Det var på baggrund af disse omstændigheder, at man gik i gang med at undersøge, hvor meget der var bevaret af den gamle fregat.

Resultatet af arbejdet blev en blotlæggelse af hele forstævnen og forskibet ind i det, der har været det forreste krudtkammer. Der blev optaget flere smådele, bl.a. krudttønder med intakt krudtindhold.

Det er muligt at se fregattens skibsklokke, der blev bjærget i 1875. Den er støbt hos Bakker i Rotterdam i 1789, og hænger i dag i Skallerup Kirke.

Kilde: Birgitte Meyer

Seneste på facebook