Historien om maleren Svend Engelund

Foto: Arkiv.dk.
Profilbillede
Birgitte Meyer

I 2004, da Kunstbygningen i Vrås udvidelse blev indviet, måtte Svend Engelund for første gang svigte Vrå- Udstillingen, ellers har han været med hver gang.

Det er Vendsyssel største maler, der her døde. Svend Engelund døde i sit hjem i Mårslet ved Århus. Han blev 99 år.

Få har som Svend Engelund sat Vendsyssel på lærredet og gjort landskabet kendt. Maleren blev født i Vrå. Han blev købmandsuddannet og kom til Købmandsskolen i København i slutningen af 1920’erne, og blev kort efter ansat i Dansk Ægeksport. Allerede dengang var han glad for at tegne og male.


Foto: I 2004, da man fejrede udvidelsen af Vrå Kunstbygning. Elsebeth Gerner Nielsen i baggrunden.

Svend Engelund har fortalt, hvordan han allerede dengang formede skulpturer af gær, når der var stille i forretningen, og mens han svedte over talkolonnerne, så bestemte han sig for, at det var kunsten han ville satse på.

Det blev til fire år på Kunstakademiet i København i årene fra 1931 til 1935.

I 1934 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling. Under krigen, da han havde giftet sig med Bertha og fået børn, vendte han hjem til fødebyen Vrå, hvor han i 1942 tog initiativ til den første kunstnersammenslutning, nemlig Vrå -Udstillingen.

I disse år cyklede Svend Engelund rundt og tegnede og malede det karakteristiske landskab i Vendsyssel. Mange vendelboer fik i de år øjnene op for Engelunds malerier - og kunstens verden.

Efter 10 år i Vrå, flyttede Svend Engelund i 1952 med familien til Århus, hvor han blev underviser på Det Jyske Kunstakademi, og i Århus fik han æren af at udføre det første bestillingsarbejde for Statens Kunstfond, nemlig en udsmykning af Århus Katedralskoles festsal.

Siden har han udformet andre udsmykningsopgaver - blandt andet festsalen på Frederikshavn Gymnasium. I 1962 købte Engelund feriebolig ved Kjul Strand nord for Hirtshals, og her slog han sig permanent ned i årene 1973 til 1980.

Derefter flyttede Svend Engelund til et bofællesskab i Mårslet, og siden i en beskyttet bolig i samme by. Svend Engelund bevarede hele sit lange liv igennem nær kontakt til fødebyen Vrå, hvor han hvert år var med på Vrå-Udstillingen.

I forbindelse med hans 80 års dag tog lokale initiativ til, at man skulle forsøge at etablere en slags Svend Engelund-museum. Resultatet blev åbnet i 1992, nemlig Kunstbygningen i Vrå, som i dag rummer en stor samling af Svend Engelunds værker.


Foto: Svend Engelund og hustru Berthas gravsten.

Den 4. april 2008 blev der lavet en mindeudstilling i anledning af Svend Engelund 100-års dag. Den åbnede på Sophienholm, blev i juni og juli vist i Kunstbygningen i Vrå og derefter på Randers Kunstmuseum.

Svend Engelunds foretrukne motivverden er især landskabet i al slags vejr. Specielt Vendsyssel og egnen omkring Vrå (hans fødeby) havde hans forkærlighed.

Engelund var ikke ukendt med hvad der foregik ude i den store verden. Han foretog en del rejser til de europæiske hovedstæder. Han var medlem af Den Frie Udstilling og modtog Eckersberg Medaljen i 1962.

Svend Engelund døde i 2007.

Kilde: Birgitte Meyer
Flere artikler