Børglum Kloster har eksisteret i mange år, og her kan du læse hele dens historie.
Tilbage i år 800 til 1100 fungerede stedet under vikingetiden som en kongsgård, hvor de danske konger, som ikke havde fast bopæl under denne tid, kunne indlogere sig. En kongsgård hørte under krongodset og fungerede som administrationscenter for de forskellige landsdele og retsområdet i landet.
Kongen havde ansatte til at administrere den daglige drift, hvor de ansatte havde til opgave at inddrive de afgifter, bøder og skatter, der skulle tilfalde kongen.
Børglum kloster fra 1150 til 1536
Det vides ikke med sikkerhed, hvornår det første egentlige kloster på Børglum blev oprettet, men allerede kort efter 1060 går man ud fra, at der har været et klosterlignende samfund tilknyttet bispesædet. Med ærkebiskop Eskil i spidsen, blev Børglum Kloster i midten af 1100-tallet ordenens hovedsæde for dens klostre i Danmark, Sverige og Norge.
I år 1536 blev Reformationen fuldført, hvor alt kirke- og bispegods blev beslaglagt af den lutheranske Christian d. 3, som ikke fik uddelt de kanaliserede penge ud til folket i området. Dette medførte en hård tid for vendelboerne, hvor hele det sociale system kollapsede og heksejagten satte ind.
Tiden som herregård
I 1669 blev Børglum Kloster solgt til privat eje. Denne tidsperiode fra 1669 til 1770 anses ofte for værende underkuelsens tid for de danske bønder, men forskellige retssager fra denne tid viser, at bønderne under Børglum Kloster ikke lod sig kue af godsejerne, og torturredskaber var ikke at finde på Børglum.
Tiden efter 1835
I 1835 overtog familien Rottbøll ejerskabet over Børglum Kloster. I 1861 trådte loven om afviklingen af fæstegods i kraft, hvor fæstebonden blev selvejer over deres gårde. Dette betød at der blev en mere intensiv dyrkning af markerne i området, som skabte et større udbytte.
Denne lov om ejerskiftet fra godsejeren til bønderne havde også en ulempe som betød, at bønderne skulle til at betale mere i husleje som ejer, end da de skulle betale husleje til godsejeren som lejer, da huslejen var forholdsvis lav. Derfor træk de ejerskiftet så længe som muligt.
Børglum Kloster i dag
En af de ting som undrer historikerne i dag er, at alle andre bispesæder rundt om i Danmark har udviklet sig til storbyer eksempelvis Århus, Viborg og Roskilde. Dette skete ikke for Børglum Kloster, som i dag ligger selvstændig midt i naturlige omgivelser i det nordjyske.
Så hvis udviklingen af Børglum havde forløbet, som i de andre storbyer, så havde klosteret i dag haft et storcenter eller et supermarked som nabo, men den skæbne som Børglum Kloster har fået er mange fra egnen nu glade for, da de gamle bygninger og landskabet klæder hinanden godt.