Kom og hør ph.d. og museumsinspektør ved Museum Vest, Rasmus Birch Iversen, dykke ned i folkevandringstiden og dens betydning for det moderne Europa. Foredraget finder sted torsdag den 19. september 2024, kl. 19:00 i Det Gamle Rådhus, Hjørring.
Folkevandringstiden: Et mørkt kapitel og en ny begyndelse
Perioden mellem 300 og 700 e.Kr. kaldes folkevandringstiden eller "The dark ages". Denne periode er præget af Romerrigets kollaps, folkevandringer og formørkede barbarkonger, der erstattede den tidligere civilisation med en ny og mere kaotisk verdensorden. Men denne tid er også startskuddet til det Europa, vi kender i dag.
Konflikt mellem nationalstat og europæisk fællesskab
Den konflikt, der udspiller sig mellem nationalstat og europæisk fællesskab i det moderne Europa, har sine dybe rødder i Det Vestromerske Riges undergang og de nye kongedømmer, der voksede frem. Rasmus Birch Iversen vil udforske, hvordan denne periode har formet vores nutidige samfund og politiske landskab.
Ny forskning og klimatisk påvirkning
De senere år har forskere også haft fokus på en langvarig kuldeperiode fra midten af 500-tallet, som havde stor betydning i Skandinavien. For pessimister har folkevandringstiden fået ny aktualitet, da denne klimatiske ændring også spillede en væsentlig rolle i periodens udvikling.
Kaffe, kage og tilmelding
Undervejs i foredraget vil der blive serveret kaffe og kage til en pris af 15 kr. Af hensyn til kagebageriet bedes tilmelding ske senest den 17. september. Tilmelding kan foretages via email til karinmaegaard@mail.dk eller på mobil 2048 7242.
Praktisk information
Dato: Torsdag den 19. september 2024
Tid: Kl. 19:00
Sted: Det Gamle Rådhus, Torvet 6, 9800 Hjørring
Entré: 80 kr (50 kr for medlemmer af Museumsforeningen samt frivillige)
Arrangør: Alle
Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Foredrag om folkevandringstiden: Mørke århundreder og nye begyndelser
Kilde: Kultunaut