Fokus på bæredygtighed: Butik Maja byder indenfor

Foto: Butik Maja // Lisa Christensen.
Profilbillede
dato

Når du tager på ferie op ad Danmarks Vestkyst, så bør du ikke at gå glip af en uforglemmelig shopping-oplevelse. Hos Butik Maja i Lønstrup finder du nemlig Lisa Christensen, som brænder for at drive butik med hjertet.

I butikken finder du mange forskellige varegrupper; brugskunst, smykker, sæbe/creme, tasker, sko, overtøj, krystaller, julepynt, bronzekunst, tøj i uld og hør, souvenirs osv. Hvis du skal nå at se det hele, så er du nødt til at besøge butikken flere gange på din ferie.

En ny udfordring

Lisa Christensen er oprindeligt uddannet sygeplejerske, og har arbejdet indenfor faget i over 20 år. Dog var der noget, som rørte på sig, da Butik Maja blev sat til salg i maj 2017.

Lisa, som aldrig har arbejdet i butik, kunne mærke, at det var tid til at prøve noget nyt. Heldigvis, så elsker hun livet som selvstændig erhvervsdrivende og har ikke en dag fortrudt, at hun købte butikken og i dag arbejder for sig selv.

“Jeg er ikke medlem af nogen kæde, hvilket betyder rigtigt meget for mig, da jeg på denne måde har 100 % indflydelse på min butik og i hvilken retning, jeg ønsker, at den skal forme sig. Jeg kalder det at være dobbelt-selvstændig,” fortæller Lisa med et smil.

I dag har Lisa ansat hendes storesøster på fuld tid, mens hendes mor hjælper i butikken i ny og næ. Der kan godt blive behov for en hjælpende hånd, da butikken holder åbent syv dage om ugen - samt på alle helligdage. I tilfælde af at Lisa skal på indkøb, messer m.m., så kan hendes børn også træde til og hjælpe. Det er generelt et kendetegn for Lisa og hendes familie, at man hjælper hinanden.

På trods af corona - som naturligvis har ramt butikken hårdt, så går det bedre for Lisa med at drive butik, end hun havde turde håbe på. Den største sejr for Lisa har uden tvivl været at blive selvstændig:

“Det betyder alt for mig, at jeg er uafhængig på alle områder. Nogle synes måske, at man er bundet som selvstændig, men hvis man er selvstændig helt ind i sjælen, så er det den største frihed af dem alle. Hver dag er drevet af, at man skal på arbejde - tiden flyver afsted - det er aldrig en byrde. Altid masser af nye ideer og projekter - bare lidt for få timer i et døgn,” fortæller Lisa.

Ærlighed overfor kunderne

Lisa er en smule traditionel, hvad angår butikkens webshop - der er nemlig ikke en “rigtig” én.

“Vi er ikke tilhænger af, at folk bestiller i "blinde" og returnerer i et væk. Vi vil gerne have fokus på den gode oplevelse i den fysiske butik, hvor vi sammen finder frem til de bedste løsninger. Vi sender naturligvis pakker, men det er på baggrund af, at vi har "facetimet" eller sendt billeder, for på denne måde at ramme det helt rigtige,” fortæller Lisa.

I butikken bliver man som kunde altid mødt med ærlighed. Her er der ingen, der forsøger at feje noget ind under gulvtæppet. Lisa bruger selv ordsproget: “What you see is what you get” og fortæller, at der altid er en god og positiv stemning i butikken.

“Når kunderne handler ind i Butik Maja, får de altid "Den gode historie" med i købet. Det kan være baggrunden for produktet - idégrundlaget, intentionerne eller lignende. Hvordan er det produceret? hvordan vedligeholder du produktet bedst muligt fremover? Der følger altid en forklaring med produktet,” fortæller Lisa.

Ordentlighed

Når Lisa skal beskrive hendes butik, så gør hun det allerhelst med ordet ‘ordentlighed’ i kombination med god service.

“Jeg er en smule gammeldags og køber ikke ind efter, hvad der er moderne, og hvad andre har på hylderne. Jeg køber ind efter, hvad jeg kan lide - det betyder at jeg brænder for mine varer, og dermed har nemmere ved at sælge dem,” fortæller hun.

I butikken finder du udvalgte varer med fokus på naturmaterialer, herunder hør og uld. Det er vigtigt for Lisa, at tøjet i butikken er af højeste kvalitet, så du kan have et stykke tøj i rigtig mange år.

“Det er langt bedre for miljøet, i stedet for at mange køber en billig trøje, har den på to gange og kasserer den. Jeg vil gerne "opdrage" mine kunder til at tænke på miljøet. De lækre uldmaterialer kræver heller ikke en masse vask i maskinen, da det renser sig selv efter en omgang frisk luft, så der spares vand, strøm og sæbe - det er win win,” fortæller Lisa.

Genbrug

Bæredygtighed kommer dog ikke kun ind i billedet, hvad angår selve varerne, Lisa tænker nemlig også meget over ordentlighed og miljø, når hun skal sende og pakke butikkens varer:

“Der er rigtigt meget emballage i en butik. Vi forsøger at genbruge så meget som muligt, når vi sender pakker og pakker varerne ind til kunderne i butikken. Det overskydende emballage bliver sorteret og afleveret på den lokale genbrugsplads,” forklarer hun.

Der opstår også undervejs nogle kreative løsninger på, hvordan bæredygtighed kan tænkes ind i butikkens varer. Lisa fortæller blandt andet om gulvløbere lavet af genbrugsskind eller aflagte cowboybukser. Det har været en stor succes.

“Vi handler ligeledes med to danske firmaer Fuzawool og Gry&Sif, som begge har virksomhed i Nepal, hvor der er ansat nepalesiske kvinder, som arbejder under fair-trade forhold, således de kan forsørge deres børn og klare sig selv,” fortæller Lisa.

Derudover kan man i butikken finde et stort udvalg af tæpper til stranden, terrassen eller sommerhuset, som er produceret af genbrugs-bomuld.


Foto: Lækre bomuldstæpper til strandturen hænger foran butikken og lokker ferieglade kunder til.

Økologisk hudpleje

Men den hjælpende hånd til miljøet stopper ikke der. Butik Maja sælger nemlig også cremer og sæber, som er baseret på økologiske og veganske principper med så få tilsætningsstoffer som mulig.


Foto: Hudplejeserie fra Alma K, som afhjælper Psoriasis, tør hud osv.

“Hudplejeserien fra Alma K, som vi fører i butikken, har ingredienser fra Det Døde Hav og er super godt mod hudproblemer, såsom Psoriasis, tør hud osv. Jeg har mange kunder der kommer langvejs fra og køber denne serie. I denne forbindelse bruger jeg min uddannelse som sygeplejerske. Jeg snakker med kunderne om deres eventuelle hudproblemer og vi kommer altid frem til en god løsning,” forklarer Lisa.

Der er dog stadig meget at lære omkring miljø og dyrevelfærd endnu, og Lisa er opmærksom på, at butikken ikke er perfekt. Men ved konstant at have fokus på det, så håber Lisa, at butikken kan være med til at gøre en forskel i fremtiden.

Læs mere om Butik Maja på butikkens Facebook og hjemmeside.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Butik Maja // Lisa Christensen