Den erfarne butiksejer klør på hos Guld & Rod i Hjørring

Foto: Privat. 56-årige Per Lynge Harboe overtog Guld & Rod Hjørring for snart fire år siden
Profilbillede
dato

For 56-årige Per Lynge Harboe lå det ikke umiddelbart i kortene, at han skulle være butiksejer i Hjørring. Men efter en rejse, der både tog ham til Aarhus, til søs og et smut til udlandet, kom han tilbage til det nordjyske, hvor han i dag er selvstændig og ejer af Guld & Rod Hjørring. 

For snart fire år siden overtog Per Lynge Harboe et stort retro- og brugtmarked, der dengang var beliggende på Barfoedsvej i Hjørring.

’Guld & Rod’ hed konceptet, der oprindeligt blev startet af en familie, men eftersom de ikke længere ønskede at have butik i Hjørring, tog Per over. Sidenhen er butikken flyttet i nye lokaler kun et stenkast fra den tidligere placering – nemlig på Farøvej 1A.

Foruden Hjørring kan man også finde Guld & Rod-konceptet i en række andre jyske byer samt i Korsør på Sjælland. I Jylland er tre af butikkerne selvstændig drevet, inklusiv Pers butik i Hjørring.

”Udover mig er der en butik i Brønderslev og Thisted, hvor de også er selvstændige. Det vil sige, at vi betaler en royalty til Guld & Rod-konceptet præcis ligesom, hvis man har en franchise,” fortæller Per Lynge Harboe.

Konceptet i Guld & Rod butikkerne er, at folk kan komme og leje en stand med en reol, som de selv kan bygge op. Salget af de brugte sager står Guld & Rod for, og her går 15 procent af salget så til butikken, mens resten sendes direkte til stand-ejerne. 

Foto: Privat // Som stand-ejer kan du leje en reol, som du selv bygger op med de ting, du ønsker at sælge

Som stand-ejer kan du vælge enten en lille eller stor stand, og prisen lyder på 150 kroner pr. uge for en lille og 250 kroner for en stor.

Hos Guld og Rod i Hjørring har Per gjort noget helt særligt for at undgå konflikter blandt stand-ejerne – noget som andre butikker har ladet sig inspirere af. 

”For at undgå konflikter har jeg i min butik valgt af dele butikken op, så der ved halvdelen af standene ikke er bøjlestænger. På den måde slipper de, der udelukkende har ting, der ikke inkluderer tøj, for at få deres ting ødelagt. Og det er der så mange af de andre butikker, der har fulgt efter mig nu,” forklarer ejeren af Guld & Rod i Hjørring. 

Det århusianske eventyr sluttede 

Hos Guld & Rod Hjørring er det ikke hvilken som helst herre, der hjælper kunderne på vej. Tværtimod er det en yderst erfaren og oplevelsesrig ejer, der hver eneste dag åbner dørene til butikken.

Per har tidligere været rundt i diverse brancher inden han landede hos Guld & Rod. 

”Jeg har tilbragt en stor del af mit liv i Aarhus, hvor jeg både har arbejdet en del år inden for restaurations- og tøjbranchen,” nævner Per Lynge Harboe.

Han har blandt andet været restaurantchef på Marselis Hotel i Aarhus og har arbejdet på den tidligere Restaurant René i samme by. Derudover har Per sejlet i mange år som bartender og boet i udlandet.

Foto: Privat // I butikken finder du blandt andet et stort udvalg af porcelæn og andre genbrugsskatte.

Men pludselig en dag, måtte han vinke farvel til restaurationsbranchen.

”Da jeg arbejdede inde for restaurationsbranchen, fik jeg pludselig rygproblemer. Derfor valgte jeg det fra og gik så senere ind i tøjbranchen, hvor jeg var i 7,5 år," siger ejeren. 

Her arbejdede Per hos Nielsen’s i Storcenter Nord i Aarhus, hvor han var en del af herreafdelingen.

Det århusianske eventyr fik sit endelige, da Per efter en skilsmisse vendte tilbage til det nordjyske, hvor han arbejdede hos den daværende Guld & Rod, inden han selv overtog butikken.

Hænger fortsat i 

I dag arbejder Per i døgndrift i butikken, der har åben hver eneste dag. Foruden ham selv har han også en kvindelig medarbejder på 10 timer om ugen samt et par unge piger, der hjælper til i weekenderne. Derudover hjælper hans sambo hver mandag. 

Blandt stand-ejerne er det både unge såvel som ældre og endda også børnefamilier, som lejer sig ind.

”Størstedelen er nok de midaldrende, men ellers er der også en del unge studerende, som kommer ind eller nogle, som lige er flyttet hjemmefra og måske skal have ryddet lidt op i nogle ting. Og så har jeg også flere børnefamilier. Typisk hvis børnene er ved at være lidt større, så skal de have ryddet op i deres børnetøj og legetøj,” fortæller Per Lynge Harboe

Men selvom genbrug er blevet populært som aldrig før, har corona-pandemien være hård ved butikken. Dog giver Per ikke op så let.

”Jeg var faktisk parat til at lukke butikken, da jeg ikke rigtig syntes, det hængte sammen, men jeg valgte i stedet for at skrue bissen på og give det en chance,” påpeger han.

Foto: Privat // Per prioriterer genbrug og bæredygtighed højt. Han har for nyligt skiftet plastikposerne ud med papirsposer.

Som butiksejer har Per en forpligtelse over for stand-ejerne, så da butikken måtte lukke ned på grund af corona, var han nødsaget til at betale alle stand-ejernes forlængelser uden selv at få noget ud af det.

”Jeg fik lidt kompensation, men det var kun for mine egne ting og ikke for stand-ejernes. Så det har været ret hårdt,” uddyber han.

Af den grund er det for Per vigtigere end nogensinde, at servicen i butikken er i top, så kunderne holder ved.

”Jeg forsøger hele tiden at have et højt serviceniveau, for jeg kan godt lide at følge kunden til dørs. Og hvis en kunde kommer ind i butikken og spørger efter en specifik ting, forsøger jeg altid at skaffe den. Det er det gode ved også at have mange forbindelser. Flere af mine stand-ejere er fx antikhandlere. Så på den måde kan jeg hjælpe dem den vej. Det, tror jeg, er en god service,” understreger Per Lynge Harboe. 

Hvis du også kunne tænke dig at leje en stand eller finde dit næste genbrugsfund, er du altid velkommen hos Guld & Rod i Hjørring, der har adresse på Farøvej 1A.

Butikkens åbningstider er:

Mandag-torsdag: 10.00 – 17.00

Fredag: 10.00 – 17.30 

Lørdag og søndag: 10.00 – 16.00

Helligdage: 10.00 –15.00

Du kan også til hver en tid se og læse mere på butikkens facebookside eller hjemmeside.

Her kan du også se, hvordan du lejer en stand samt priser.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Guld og Rod