Den 31/3 2007 blev Rossels Boghandel på P. Nørkjærs Plads lukket..
Den var ejet af boghandler Lars Kristoffersen, som også driver Betty Mogensens Boghandel. Lars Kristoffersen overtog den efter sin far, Per Bjørnbak Kristoffersen i 1990, mens han købte Rossels Boghandel i 1996.-
Lars Kristoffersen siger:” Jeg lukker Rossels Boghandel, fordi den ligger et dårligt sted. Jeg må erkende, at butikken derinde ligger gemt af vejen, hvorimod at Betty Mogensen ligger godt på Hjørrings gågade, Strømgade.
Betty Mogensens Boghandel blev etableret i 1826 af Thøger Petersen (1802-73), bogbinder.
I 1842 etableres bogtrykkeri – et af de første i Jylland.
Den 1.11.1849 udgives fra hans lejebibliotek i Strømgade 14 et katalog med 1429 titler.
Den 5.4.1854 overtages forretningen af sønnen Marinus Petersen (1825-67), der bliver rabatberettiget samtidig. Han flytter forretningen til mere tidssvarende lokaler.
Den 9.5.1867 efter Marinus Petersens tidlige død videreføres forretningen af hans enke, Hanne Dorthea Petersen (1825-97). Hun har også garn- og broderihandel, dengang på Strømgade 9.
Allerede i 1868 gifter E.C.M. Eiersted sig med Hanne Dortheas søster, og starter selv boghandel i Hjørring.
Foto: Boghandlens Facebookside // Et mere nutidigt billede af Betty Mogensens Boghandel
Forretningen skifter bestyrere og ejere nogle gange, men den 11.7.1932 overtages den af Betty Mogensen (1904-82), og forretningen omdannes til I/S.
Per B. Christoffersen, der har været ansat i forretningen siden 1/3 1959, optages som medindehaver den 1/4 1965.
1.4.1980 bliver Per B. Christoffersen (1920-2000) eneindehaver og året efter bliver hans søn, Lars Christoffersen ansat.
Sønnen, Lars, er født i 1954, og i 1991 køber han bogladen af sin far.
Et halvt år efter lukker kollegaen Olesens Boghandel i Hjørring efter 122 år.
Den 1.8.1995 køber Lars Christoffersen sin sidste konkurrent i Hjørring Rossels Boghandel, som ejeren, Einar Bech, ønsker at sælge.
Herved blev Betty Mogensens Boghandel ikke bare Hjørrings ældste boghandel. Det er Danmarks ældste.
Lars Christoffersen oplevede som eneste boghandler i byen stor fremgang, blandt andet med bogsalg til Hjørrings mange institutioner, gymnasium, seminarium, handelsskole, sygeplejeskole og VUC.
- Vi sælger da stadig bøger til uddannelserne, men slet ikke i det omfang som tidligere.
- Der kommer cirka 10.000 bøger om året - det er både skøn- og faglitteratur.
Lars Christoffersen har udelukkende ansat faglært personale.
- “Man skal vide noget om det, man sælger. Her skal kunderne møde fagfolk”, mener han.
“Og skal man som kunde bruge en specifik bog, som ikke lige findes på hylderne, kan Betty Mogensens Boghandel som regel altid finde frem til den”.
Inden Lars Christoffersen blev selvstændig boghandler, havde han været ansat i butikken, og han vidste derfor, hvad han gik ind til.
Hvad han ikke kunne forudse dengang, var udviklingen i branchen. Mere og mere er blevet digitaliseret, og en del bogkøb har flyttet sig fra de fysiske butikker til nettet. En udvikling som Lars Christoffersen og hans erfarne medarbejdere tydeligt mærker konsekvensen af. I dag servicerer teamet på tre ansatte butikkens kunder, mens der, da Lars kom i boghandlerlære, var syv ansatte.
Konkurrencen er skærpet, og faste priser på bøger er fortid. Når den nye bestseller sendes på gaden, skal prisen i boghandlen matche supermarkedets priser. Og hermed er bestsellerne langt fra en guldgrube for den selvstændige boghandel.
Jeg husker fra min tid på Hjørring Seminarium, hvorledes jeg ofte blev skrevet op til undervisningsbøger, som jeg så efter en uges tid kunne afhente i Betty Mogensens Boghandel.
Da jeg sidste år atter handlede i denne boghandel, var ikke ret meget forandret hverken udendørs eller indendørs. Den er stadig den gode, gamle og velkendte boghandel.